laupäev, 17. oktoober 2015

Kitcheree ehk mungoa-riisiroog

Kitcheree on joogide tervendav toit. 

- puhastab seedesüsteemi ja viib kehast välja kogunenud  mürgid ja jääkained;
- annab elujõudu ja vastupidavust;
- tasakaalustab kõiki kolme doshat (Ayurveda meditsiini kohaselt on inimene terve siis, kui kolm organismi põhivedelikku ehk doshat: Vata, Pitta ja Kapha on tasakaalus);
- annab organismile kõik vajalikud toitained ja on samas väga kergesti seeditav (ideaalne paastutoit), mis sisaldab palju aminohappeid ning on väga proteiinirikas (ideaalne neile, kellele liha ei maitse);
- kosutav ja raviv igasuguste kõhuhädade ja muude viiruste korral;
- stimuleerib kõiki 5 maitsemeelt: soolast, magusat, haput, kibedat, umamit ja vähendab seeläbi ootamatute isude tekkimist;
- süütab seedetule (Ayurveda kohaselt on meie tervis otseses seoses seedesüsteemi tugevusega ehk kui suure tulega toit ära põletatakse. Leeki vähendavad halvad ja suurendavad head toidu-kombinatsioonid.);
- kitchereed soovitatakse kundalini joogas ka organismi suurpuhastuskuurina süüa 40 päeva järjest maitsestamata jogurtiga ning juua vett ja yogi teed.


Ma olen kitchereed teinud väga palju kordi ja teatud perioodil ka kasutanud seda rooga kui paasturoana, kuid tänane mungoa-riisiroog tuli kohe eriti, eriti maitsev. Aega läheb kogu roa valmistamiseks nii 40 minutit.

Koostis:
1 dl mungube
1 dl basmati riisi
0,5 dl punaseid läätsesid (soovituslik)
9 dl vett
4-6 dl erinevaid tükeldatud köögivilju (porgand, seller, brokkoli, suvikõrvits jne)
(Kasutasin selles roas: 3 väiksemat toorest peeti ja 2 sellerivart.)
1-2 sibulat
8 küüslauguküünt
ca 3 cm pikkune, pöidla jämedune ingver
1 punane tšilli
1 tl vürtsköömneid
1 tl koriandrit
0,5 tl kurkumit
0,5 tl karrit
0,5 tl kaneeli
1 spl oliivõli või gheed (selitatud või)
0,5 puljongikuubikut (soovituslik)

Pane mungoad eelmisel õhtul likku. Samas ei ole ka hullu, kui see protsess tegemata jääb. Pese need enne keetma panemist läbi ja sama tee ka riisiga (ja kui kasutad soovi korral läätsesid, siis loputa ka need üle). 

Pane keevasse vette tükeldatud toores peet, mungoad, riis (ning läätsed ja puljongikuubik). Samal ajal tükelda sibul, ingver, küüslauk ja tšilli (kui soovid vähem tulist rooga, kasuta ainult 1/2 tšillit). Lisa potti tükeldatud seller. 

Pane sibul, ingver, küüslauk ja tšilli võitatud pannile ning kuumuta keskmisel kuumusel koos kõikide vürtsidega. Seejärel lisa need mungoa-riisi hulka, sega korralikult läbi ja lase mõned minutid kaane all seista. Koostis peab jääma rikkalik ja paks. Naudi maitsestamata jogurti või ökoloogilise hapukoorega. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar